24 Temmuz 2021 Cumartesi

YAŞAR TAMİRCİ ( BETON YAŞAR )

 

 YAŞAR TAMİRCİ (BETON YAŞAR) 

10.07.2021 İskilip’ te Yaşar tamirci abi ile bu röportajı gerçekleştirdik. Hoş bir seda olarak, röportajı yayınlıyorum.

Mustafa Yolcu- Yaşar abi bize kendinizi tanıtır mısınız?

Yaşar Tamirci- 1940 yılında Pazarbaşı mahallesinde doğdum. İlkokula, Sakarya İlkokulunda başladım. Devremizde Mustafa Dudu ve çok adamlar vardı ama hepsini unuttum. İlkokuldan sonra, baba mesleği olan mutaf lığa başladım. Mutaftık o zamanlar iyi bir meslekti. Babam rahmetli Ali Tamircidir. Dükkanımız Mutaflar arastasında idi.  Çul, çuval, hebe, torba, kolan, başlık yapar kıl atardık. 

Askere İzmir- Bornova ya gittim. Sonra Kırklareli’ne dağıtım oldum. Kırklareli’n de eğitici şoför kursuna katılmak isteyen var mı? Dediler. Bende, ben varım dedim. Orada önce şoförlüğü öğrendim. Sonra’ da şoför eğiticiliğini öğrendim. Birlikte üç devre, şoför yetiştirdim. Askerlik bitince İskilip’ e geldim. 

İskilip’ e gelince cip aldım. Çaloğlu’nun yazıhanesinde çalıştım. 1973 Yılında reno aldım. Taksiciliğe başladım. 2000 yılında taksiciliği bıraktım.

Benim esas adım Mehmet Ali’dir. Ancak kimse bu ismi bilmez. İskilip halkı, Yaşar olarak bilir. Çocukken babamın yanın da mutaftık yaptım. Daha sonra sırası ile sergicilik, cip çillik, taksicilik, zücaciye ve bakkallık, mis ve tesbih satıcılığı yaptım. 

Bugün ise evimin yanındaki yola cepheli dükkânda, eskiden kullanılan ev eşyalarının ve teşbih koleksiyonculuğunu yaparak zamanını geçiriyorum.

Bura da kendimi oyalamaya, beni ziyarete gelenler ile vakit geçirmeye başladım.

Burada biriktirdiğim koleksiyon parçalarını satmıyorum. Sadece daha iyi parça bulunca değiş yapıyorum. Dükkanımı Çorum’dan, Ankara’dan görmeye gelenler oluyor. Antika zevki bende küçük yaşlar dan itibaren vardı. İskilipliler beni, beton Yaşar, cipçi Yaşar, taksici Yaşar lakabı ile tanır. 

M.Y.- O yıllarda yaşadığınız hatıraları anlatırmısınız.

Y.T- Beton Yaşar- 1958- 1965 yıllarında, o zamanki adıyla İskilip Gençlik Spor kulübünde futbol oynadım. Namı değer beton yaşar olarak bilinirdim. Defans sağ bek oynar, Üzerime gelen topu arkama geçirmez, top geldiği gibi giderdi. Rakip oyuncuyu geçirmezdim. Çorum’ da herkesin favori gösterdikleri Çorum Esnaf Sporla oynadığımız maçı 2-1 yenmemiz unutamadığım maçtır. İskilip spor da bizim devre de top oynayan, Dura loğun Hacı, havuz ağa (Hüseyin Güler), İmdat, Mürsel Sümer, Ahmet Dursun vb. vardı. 

Cipci Yaşar- 1965 Yılında JEEP (cip) aldım. O zamanlar taksi yoktu. Sadece Çaloğlu’nun 1956 Şavrole si vardı. Ciple köylere, Çorum’a yolcu taşırdım. Bir gün Uğurlu dağa yolcu götürdüm. Köpeş köyünden birisi geldi. Karısı doğuramıyormuş. Onu aldım, Çorum’a götürdüm. Ancak Çorum’da hastane de doğum doktoru yokmuş. Merzifon’a yönlendirdiler. Adam param yok, Merzifon’a gidemem dedi. Ben de para istemiyorum, götüreceğim dedim. O zamanlar da benzinde kıtlıkta vardı. Merzifon’a gitmek üzere yola çıktık. Merzifon’a 15- 20 km. kala kadın ağırlaştı. Cipi yolun kenarına çektim. Kadın araba da doğum yaptı. 

İskilip de mal pazarından, Çorum’a yolcu götürüyorum. Arabanın içi yolcu ile doldu. Sonra bir kişi daha gelerek, “Çorum’a beni de götür” dedi. Ancak araba da yer yoktu. Araba da yer yok diyerek o yolcuyu alamadım. Yola çıktım. Çorum’a gidene kadar, beni yolda hiçbir araba geçmedi. Çorum da kahvehanenin önünde yolcuları indirdim. Bir anda o adam karşıma çıktı. “Sen beni Çoruma getirmedin ama ben gelemedim mi” dedi. Şaşırdım. Halbuki yolda hiçbir araba beni geçmemişti. Bu nasıl olabilirdi. İskilip e dönünce 3-5 gün sonra, ulemadan birine bu durumu sordum. O adam ermişlerdendir dedi. 

Taksici Yaşar- 1974 Yılın da cipi satarak Reno taksi aldım.1980 yılına kadar taksicilik yaptım. Hükümet konağı karşısında ümit taksi durağında, Halk eğitimin yanında taksicilik yaptım. Yazıhanede benden başka Cındım Bekir, Taksici dilaver, Necip Gerçek, Tok tok Kadir (Kadir Güleç), Sabahattin, Hakkı Ağzı kara vardı. 

M.Y. – Yaşar abi dükkandaki bu koleksiyonunuz dan özel olan var mı?

Y.T. – Hepsi de aynı. Hepsini de çok seviyorum. 

M.Y.- Sizden sonra, bu koleksiyon ne olacak?

Y.T- benden sonra ne olur bilemem. Bak karşıdaki yazıda ne diyor?

(Çerçeve içinde dört satır yazı)

 

EDEMEZ ÂDEM EHLİ TAYİN

BU DA DARIM ŞU DA DİYARIMDIR.

VARSA MALİK OLDUĞUM BİR ŞEY

YERİ MEÇHUL OLAN MEZARIMDIR.

Malik olduğum tek şey mezarım. Başkasına gücüm yetmez.

 

M.Y.- Yaşar abi verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Y.T.- Bende teşekkür ederim.

 

MUSTAFA YOLCU

24.07.2021

 

 

20 Temmuz 2021 Salı

İSKİLİP TE GEÇEN HAFTA

 

 

İSKİLİP TE GEÇEN HAFTA 

Temmuzun 15’inde Mehmet Altun ile İskilip’ te idik. Önce Hacı Karani de bulunan mezarlığı ziyaret ettik. Sonra semerciler çarşısın da bulunan Ömer’in dükkanına, Mehmet Ankara’dan getirdiği kitapları teslim etti.  Dükkanlar çok güzel olmuş. 

Bayram için İskilip’e gelenlerin dükkanları ziyaret ederek, canlılık getirmelerinde yarar var. Bu güzel teşebbüsün desteklenmesi lazım. 

Parkın içler acısı hali, devam ediyor. Parkı her gördüğümde içim sızlıyor. Çorum ilinin en güzel parkı, gecekondu park haline gelmiş. Güller çiçekler gitmiş, çim ekili alanlar masa sandalye ile doldurulmuş. Park konusunu üç senedir, değişik zamanlar da yazdım. Maalesef hiçbir iyiye gidiş olmadı. İşleten memnun, belediye memnun. Bizde boşuna uğraşıyoruz. 

İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül Bey hakkında ’da performans eksikliği
konusunda şikayetler aldım. Muharrem beyden önceki kaymakamlar, İskilip için çok çaba gösterdiler. Başarılı da oldular.  Muharrem beyin ele aldığı İskilip için yeni bir proje yok. Bu durumları ilgili yerlere iletmeye çalıştım.
 

Bu ara da Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan beyden, danışmanı vasıtası ile randevu almaya çalıştım. Konu İskilip’ in sorunu olunca randevu alamadım. İnşallah İskilipli milletvekilimiz olur da sorunlarımıza dört elle sarılır. Bunu sabırsızlıkla bekliyoruz.   

İskilip Kütüphanesinin önüne, aracımızı park etmiş bekliyorduk. 15 yaşlarında İki kız, iki oğlan konuşuyorlardı. Oğlanın biri iki lafının birinde küfrediyor, kızlarda gülümsüyordu. Yanlarına giderek oğlanlara- “siz utanmıyor musunuz, burada iki tane bayan var. Yanlarında küfrediyorsun. Size anneniz babanız okulunuz böylemi öğretti “dedim. Bir tanesi ben okumuyorum, diğeri de okul da bir şey öğretmiyorlar ki dedi. Üzülerek yanlarından ayrıldım. İskilip ne hale gelmiş, içler acısı. 

En mutlu olduğum hadise, Evliği ziyaretimiz ve AK Şemsettin hazretlerini de ALİ KILCI kardeşimin AK ŞEMSETTİN KİTABI İLE yerinde görmek, anlamak oldu. Bütün hemşerilerimiz Ali Kılcı’nın  bu kitabını alıp okusunlar. Mübarek zatın oğlunun ve yakınlarının mezarlarının burada olduğunu, AK ŞEMSETTİN HAZRETLERİNİN 7 sene İSKİLİP’ TE kalıp, hastaları tedavi ettiğini öğrensinler. Her sene 4-5 otobüs dolusu Gönenlinin burayı ziyarete geldiğini bilsinler. 

Değerli hemşerilerim, hepinizin Kurban Bayramı’nı kutluyor, sağlık ve afiyet diliyorum. 

19.07.2021

Mustafa Yolcu