26 Eylül 2021 Pazar

GÖMÜLÜ ÇOBAN- FAİK ERYILDIZ

 

 

GÖMÜLÜ ÇOBAN- FAİK ERYILDIZ

 

Faik abiyi ilk defa 1973 yılında, Bahçeli evlerdeki yurdu Yavuz Aslan abinin ziyaretinde, okuduğu şiirle tanıdım. Daha sonraki yıllar ’da Keçiören Belediyesinde birlikte olduk. Faik abi hukuk işleri müdürlüğünde görev yapıyordu. Yanına uğrar, sohbet eder, eskileri yad ederdik. Kardeşi Yasin de belediyenin satın alma müdürlüğüne bakıyordu.

 

Ben bulunduğum müdürlükte, görevimin gereğini yaptığım için bazen rahatsız oluyor, imama da papaza da yaranamıyordum. Bu konuları Faik abi ile dertleşiyor, birbirimizi teselli ediyorduk. İkimizde lojmanda kalmıyor, makam aracımız da yoktu. Dolayısı ile belediye de kalmakta zorunlu değildik.

Bir gün başkanın sekreteri bizi telefon ile arayarak, akşam saat 21.00 da başkanlık makamında olmamızı istedi. Belediye de çalışan 20 yakın arkadaşımız vardı. Hepimizde denilen saat de başkanlık makamına giderek, başkanın odasın da toplandık.

Daha sonra odasına, Melih Bey’de geldi. Bize çay ikram edildi.  Melih bey söze başlayarak- “Yarın cumartesi ve pazar günü …. Partisinin kongresi yapılacakmış. Bura da bulunan hiçbir arkadaşımızın bu kongreye katılmasını istemiyorum. Kongreye giden olursa aramız bozulur.” Dedi. Bu emredici talebi çok yadırgamıştım. Sonra da bütün arkadaşlara sırası ile sorarak, katılıp katılmama konusun da düşüncesini sordu.

Sıra bana geldiğinde- “Bana kongreye git deseniz de gitmem. Burada bulunan arkadaşlarımız çocuk değil. Böyle emrivaki olarak değil ’de, rica etseniz daha uygun olmaz mıydı dediğimde, hayır gidilmemesini istiyorum dedi.

Faik abiye sıra geldiğinde- “Melih seninle aynı yaşta, aynı seviyeden gelmiş insanlarız. Bu konu da bana emir veremezsin. Ben yarın kongreye katılacağım. Çünkü eşim, partinin yönetim kurulu üyesi. O kongreye katılmak durumunda, bende onu yalnız kongreye gönderemem.” Dedi.

Melih Bey’de, katılırsanız aramız bozulur diye cevap verdi. Netice de kongreye Faik abi katıldı. Kongreye katılan birisi, belediyeden gelenleri Melih beye ispiyon etmiş. Bu tarihten sonra Faik abi, belediye de huzurlu bir çalışma ortamı bulamadı. Görevinden istifa ederek belediye den ayrıldı.

Evini Bursa’ya taşıdı. Ora da avukatlık yapmaya başladı. Kardeşi Yasin de belediye den ayrıldı. Başka bir kamu kuruluşun da çalışmaya başladı. 

Bir günde duydum ki; Faik Eryıldız vefat etmiş. Faik abi Allahtan başka kimseye kulluk etmeden, dünyasını değiştirdi. Her Afyona gittiğim de Faik abi aklıma gelir, kendisine rahmet okurum.

Faik abinin şiirinin bir kıtası ile satırlarıma son veriyorum.

Sen mene gardaş misen?

Yoksa, bi gara daş misen?

Sağır misen, sarhoş misen?

Sorirem ağlayı ağlayı?

 

MUSTAFA YOLCU